Kirill slukket storbrann i Kjøllefjord: – Det kunne gått veldig galt
Kirill Svendsen tok saken i egne hender da tre båter brant ved kai i Kjøllefjord. Nå håper han flere velger å installere brannsentral med fjernvarsling.
Natt til 8. november ble Kirill Svendsen og samboeren oppmerksom på en røyklukt som seg inn i huset. Det gjorde de nysgjerrige på hvor røyken kom fra.
– Vi var tilfeldigvis våkne, jeg og samboeren min. Da kjente vi at det luktet svidd helt opp i boligområdet i Kjøllefjord. Det er et stykke fra havna, men vindretningen gikk mot oss. Det luktet svidd inne og da jeg kom ut luktet det mye verre. Hele gata var full av røyk, sier Kirill Svendsen.
Ildkule
Svendsen hoppet i bilen og kjørte ned til båthavna. Der så han at det brant i båten til fiskerkollega David Ingilæ. Denne hadde allerede slitt seg og forflyttet seg mellom de to flytebryggene i havna.
– Da jeg kom ned hadde den lagt seg inntil den andre flytebryggen. Det var ikke bare en brann, det var en ildkule! Det var full fyr fra hekken til baugen, sier Svendsen.
Stanget brennende båt vekk
For å unngå at brannen spredte seg til flere båter kastet Kirill Svendsen og en brannmann seg ombord i en Rana plast, som tilhører Svendsens bror, i et forsøk på å dra den brennende plastbåten vekk fra flytebrygga. Løsningen ble å stange den vekk med baugen på Rana plasten.
– Vi fikk vekk den brennende båten, slik at den rak i fjæra. Men da hadde den antent en trebåt som den lå inntil. Da vi kom inn til flytebrygga igjen holdt også den på å brenne opp. Brannmannen var fri for oksygen og de hadde ikke brannslukkingsapparat. Da hoppet jeg ombord i en båt og knabbet brannslukkingsapparatet ombord. Så sprang jeg ombord i trebåten og slukket flammene. Da lå den bare der og ulmet og kunne ikke spre seg videre, sier Svendsen.
Full fyr i egen båt
Da oppdaget han at det også brant på flytebryggen som den brennende båten hadde slitt seg fra.
– Der stod min egen båt i full fyr. Det hadde ikke jeg fått med meg. Det var flammer i styrhuset og så overtent at det ikke var noe vi kunne gjøre. Det var en aluminiumsbåt. Den brant opp innvendig. Det ble totalhavari. Sånn gikk det, sier Svendsen med et sukk.
Kunne gått veldig galt
Han er ikke i tvil om at konsekvensene kunne blitt store om brannen hadde fått mulighet til å spre seg innover på bryggen.
– Hele flytebrygga hadde gått om den båten ikke hadde blitt flyttet. Heldigvis var det en trebåt den la seg inntil. Den brenner litt saktere enn plast. Glassfiber gir nærmest en eksplosjon når den begynner å brenne. Det lå glassfiberbåter hele veien innover, og den båten som brant begynte å dreie i vinden mot disse. Det hadde blitt en katastrofe. Dette kunne gått veldig galt, sier Svendsen.
Manglet fjernvarsling
Selv pustet han inn røyk i redningsoperasjonen, men en sjekk på Kirkenes sykehus viste at alt var OK. Nå har den driftige redningsmannen tatt tak i brannsikkerheten i havna og ombord i fiskebåtene.
– Ingen av båtene hadde system for fjernvarsling ombord. Klassingen stiller kun krav om brannvarsling internt i båten. Du får ingen varsel om du er hjemme og det begynner å brenne når båten ligger ved kai, sier Svendsen og legger til.
– Det gikk ganske lang tid før brannen ble oppdaget. Det luktet i hele bygda før noen skjønte hva som skjedde nede i havna. Det hadde hjulpet på om det var fjernvarsling i den første båten som tok fyr. Da hadde alarmen gått av som følge av røykutvikling. Det skjer som regel lenge før det tar fyr.
Sikkerhetsrabatt
Nå håper han flere medlemmer benytter muligheten til å søke støtte fra Tromstrygd til kjøp av fjernvarsler til båten.
– Tromstrygd er flink til å rabattere sikkerhetsutstyr. Om flere ble oppmerksom på at de har rabatt på fjernvarsling, så hadde kanskje flere montert dette utstyret. Om flere investerer i slikt utstyr klarer vi kanskje å stoppe slike branner tidligere, sier Svendsen og legger til.
– Dialogen med Tromstrygd etter hendelsen har vært veldig fin. Forsikringsoppgjøret er allerede på kontoen og de sender også en påskjønnelse for innsatsen. Det er hyggelig.
Bedre brannsikkerhet
Sammen med andre fiskere har han også tatt opp brannsikkerheten i havna med Lebesby kommune.
– Nå settes det opp brannslukkingsapparat på alle flytebryggene og på kaianlegget. I tillegg skal brannvesenet øve mer og etablere rutiner for hvordan de skal slukke brann i båter ved kai. Det gjør de bedre forberedt på slike hendelser, sier Svendsen.
Samfiske
Nå ser han frem til å dra på fiske på nyåret, selv om det ikke blir ombord i egen båt.
– Jeg er i gruppe 1 og får samfiske sammen med et annet fartøy, så jeg kommer meg på havet. Så får vi se til våren om det bli ny eller brukt båt. Det går bare godt, avslutter Svendsen.
Faksimilie Kyst og Fjord:
Innsatsen til Kirill Svendsen i forbindelse med båtbrannene i Kjøllefjord har også fått oppmerksomhet i fiskeripressen. Her faksimilie fra Kyst og Fjord 9. november 2020.